En väldigt blåsig februari-månad byttes mot en betydligt mer vindstilla mars månad. Det ledde till väsentlig lägre produktion av vindkraften i Sverige, endast 2,7 TWh. Det är den lägsta siffran för mars sedan 2019.
Med låg vindproduktion i Norden kopplas spotpriset på el kopplar i högre utsträckning mot högre prisområden vilket innebär högre elpriser. En månad som mars där produktionen är väl under normalt får vi således ett högre snittpris under månaden. I diagrammen nedan avspeglas tydligt hur vindproduktionen är korrelerad med spotpriset. Mycket vind lägre spotpris och omvänt, mindre vind, högre spotpris på el. Totalt sett för mars månad innebar det att det genomsnittliga priset blev 70,30 öre/kWh, vilket är högre än priset var i februari månad.
Underhållsarbete på Oskarshamn 3
Kärnkraften i Norden producerar på 87% av installerad effekt. Högre drift väntas genom att Olkiluoto 3 i Finland ska vara åter i drift den 20 april. Å har revisionen av Oskarshamn 3 i Sverige startat den gångna helgen. Det innebär en period på 55 dagar då planerade underhållsarbete, för att säkerställa stabil drift, ska genomföras.
Kall start på april
Efter påskhelgen svepte ett snöoväder in över vår del av landet. Det innebar även sjunkande temperaturer vilket påverkat elpriset som har stigit uppåt. Vårfloden är på gång, men med tanke på den kalla starten på månaden verkar den försenas något. Förra året skedde detta i mitten på april.
Aprilvädret kan skifta snabbt och så snart våren får fäste på allvar sjunker i regel priserna i lika rask takt som temperaturen stiger.
Prisutveckling rörligt elpris 2024
Januari: 92,36 öre/kWh
Februari: 58,48 öre/kWh
Mars: 70,30 öre/kWh